Remblokjes vervangen

Goed kunnen remmen is natuurlijk erg belangrijk met de racefiets. Er bestaan twee soorten remsystemen voor racefietsen. Schijfremmen en velgremmen. Beide remsoorten zijn na verloop van tijd aan vervanging toe. Hieronder leggen we je uit hoe je de remblokjes van je velgrem vervangt.

Stap 1 – voorbereiding

Controleer je remblokjes regelmatig. Beginnen de gleuven steeds minder diep te worden? Dan wordt het tijd dat je je remblokjes vervangt. Bij aanschaf van nieuwe remblokjes moet je even goed kijken naar de bevestigingsmanier. Zit het boutje aan het remblokje of zit deze los? Beide soorten zijn gemakkelijk online of in een wielerzaak te verkrijgen. Wil je extra remkracht? Tegenwoordig bestaan er ook remblokjes die bestaan uit meerdere soorten materiaal. Dit zorgt voor betere warmtegeleiding waardoor je efficiënter remt.

Remblokje vervangen

Stap 2 – Wiel uit je racefiets halen en remblokjes verwijderen

Haal je wiel eruit door je snelspanner of steekas los te draaien. Door met een los wiel te werken kun je overal gemakkelijk bij. Pak vervolgens een inbussleutel en draai het boutje los. Haal het remblokje los en gooi deze weg. Tip maak alles even goed schoon, nu je er toch gemakkelijk bij kunt.

Stap 3 – Plaats het nieuwe remblokje

Plaats je nieuwe remblokje in je remmechanisme. Kijk goed naar de richting van de gleuven. De gleuven zijn in de vorm van een V. De punt van de V moet naar achteren wijzen. 

Vaak worden de remblokjes met boutjes bijgeleverd. Draai de bout aan, maar nog niet helemaal vast zodat er wat speling mogelijk blijft. 

Remblokje vervangen
Remblokje vervangen

Stap 4 – Plaats het wiel terug en stel de remblokjes af

Plaats je wiel terug in het frame. Ga vervolgens aan de slag met het afstellen van de remblokjes. De remblokjes moeten goed op de velg terecht komen. Dus niet op de band en ook niet half over de velg heen. Schuif de remblokjes op zijn plaats en knijp vervolgens je rem in. Daardoor heb je weer een hand vrij om de bout aan te draaien zonder dat de remblokjes weer verschuiven. Draai de bout goed stevig aan en laat de rem los. Draai het wiel rond en stel het remmechanisme af zodat het wiel niet aan loopt. 

Je remblokjes kunnen er weer even tegenaan! 

Remblokje vervangen