Stuur verhogen

Is je racefiets eigenlijk net een tikkeltje te groot omdat je precies tussen twee framematen in zat? Of zit je gewoonweg wat liever rechter op? Dan zijn er verschillende aanpassingen die je kunt doen aan je fiets, zoals bijvoorbeeld je stuur iets verhogen. Hoe doe je dat dan? Dat leggen we je hieronder uit.

Stap 1 – Waarom je stuur verhogen? 

Het kan zijn dat je net tussen twee framematen in valt. In dat geval wordt aangeraden de grotere maat te kiezen. Waarom? Omdat je nog wat dingen kunt aanpassen zodat je toch goed op je fiets zit wanneer deze net iets te groot is. Een te kleine fiets kun je helaas weinig aan aanpassen. 

Goed op de fiets zitten is erg belangrijk en het een kleine aanpassing kan al voor significant fietscomfort zorgen. Heb je bijvoorbeeld vaak last van dove voeten, dove handen, last van je rug of last van je zitvlak? Mogelijk is dit op te lossen door je stuur iets te verhogen zodat de drukpunten worden verlegd en je discomfort één keer verdwijnt.

Inbussleutel
stuur verhogen

Stap 2 – voorbereiding

Controleer de dikte van je stuurpen en ga op internet op zoek naar de juiste maat ringetjes. Deze ringetjes zijn in allerlei diktes, breedtes en hoogtes verkrijgbaar. Even kwestie van meten = weten dus. Deze ringetjes zijn bij diverse webshops of wielerzaken te krijgen, en kosten slechts een paar euro. 
 Zorg daarnaast dat je de juiste maat inbussleutel hebt die op de bout die in je stuurpen past.

Stap 3 – Stuurpen losmaken

Het kan er bij iedere fiets er net weer even anders uitzien, maar in de basis: Haal (indien deze er zit) het beschermdopje van je stuurpen en draai met de inbussleutel de bout los. Draai daarnaast de twee bouten van het stuur los. Je kunt nu het stuur van de stuurpen los krijgen.

Stap 4 – Ringetjes plaatsen op de stuurpen

Nu je toch alles los hebt, maak dan van de gelegenheid gebruik om de boel even schoon te ontdoen van vuil en roest. Smeer vervolgens wat montagepasta op de stuurpen. Schuif vervolgens het ringetje of de ringetjes om de stuurpen. Let op je kunt dit niet oneindig ophogen, de bout moet zich nog wel goed kunnen vastdraaien in je stuurpen. Schuif het stuur weer over de stuurpen en draai de bouten weer stevig vast. Let op dat je het stuur  goed uitgelijnd. 

Stuur verhogen