Fiets schoonmaak

Je fiets schoon houden is erg belangrijk, want ook voor je fiets geldt: voorkomen is beter dan genezen! Plan daarom regelmatig een “fiets schoonmaak sessie” in. Zeker wanneer je door de regen of door pekel hebt gefietst. Laat je het vuil zitten, dan verkort dit de levensduur van je onderdelen aanzienlijk. 

Stap 1 – Afspoelen

Begin met het schoonmaken van je fiets door deze goed af te spoelen met water. Hoe effectief dit in eerste instantie ook lijkt, zet geen hogedrukspuit op je fiets! Dit kan de lak en of andere onderdelen van je fiets beschadigen. Gebruik dus een tuinslang en spoel al het vuil eraf. Heb je door de regen of door pekel gefietst? Spoel dan sowieso direct na je ritje je fiets af. 

Maak een sopje met middel dat geschikt is voor het schoonmaken van je fiets. Dit houdt in dat het ontvettend materiaal moet zijn dat niet schadelijk is voor je fiets. Hier wordt gebruik gemaakt van de schoonmaakspullen van Cyclon, maar er zijn diverse schoonmaakmerken op de markt met een hele lijn voor het schoonhouden van je racefiets. 

Fiets schoonmaken
Fiets schoonmaak

Stap 2 – Wielen uit je racefiets halen en soppen maar

Haal je wielen uit het frame van je fiets en zet deze apart. Pak een spons en doop het in een sopje met goede ontvetter. Sop je hele frame goed in. Spuit wat ontvettingsspray op je ketting en cassette en laat het intrekken. 

Stap 3 – Borstel je fiets

Er zijn diverse borstel schoonmaaksets te verkrijgen. Hierin zitten verschillende borstels zodat je goed bij alle onderdelen kunt. Doop de borstel in het sopje en maak alle moeilijk te bereiken onderdelen goed schoon. Zoals tussen je voorvork. Pak vervolgens een hard borsteltje en maak je cassette en ketting schoon. Hier verzamelt zich vaak veel viezigheid in de kettingolie. Kreeg jij een zwarte tattoo in je kuit wanneer je tegen je ketting komt? Dan is het echt tijd voor een schoonmaakbeurt!

Fiets schoonmaken
Fiets schoonmaken
Fiets schoonmaken
Fiets schoonmaken

Stap 4 – Afspoelen en afdrogen

Spoel je hele fiets wederom weer goed af zodat al het sop weg is. Pak vervolgens een droge microvezeldoek en begin met je fiets goed droog te maken. Heb met name aandacht voor je cassette. Deze moet echt goed droog zijn. Zorg dat je goed tussen de bladen droogt door je doekje tussen de bladen heen en weer te halen. 

 

Stap 5 – Ketting smeren

Je hele fiets is nu goed schoon en vet vrij, alleen heeft je ketting juist wel vet nodig om goed te functioneren. Vet je ketting daarom weer goed in. Dit kun je het beste doen door je wiel weer in je frame te hangen.  Pak een doek en houd deze onder je ketting. Begin onderaan achter je derailleur en laat één druppeltje per schakel op de ketting vallen. Draai aan de trappers en zorg dat je elk schakeltje vangt. Heb je de hele ketting gehad? Schakel dan een paar keer heen en weer zodat ook je cassette goed is ingesmeerd. 

Et voila, je fiets is weer klaar voor de weg! 

Fiets schoonmaken
Fietsketting smeren